Skoči na glavno vsebino

Zahvaljujoč učiteljici za slovenščino, Ireni Grašič Arnuš, ki pošilja naše izdelke na razne natečaje, sem dobil nagrado v sklopu EKOŠOLE, pri projektu ”Mladi poročevalci za okolje.” V ta namen, smo se v torek 26. 9. 2023, skupaj z mentorico in starši tudi udeležili podelitve, ki je bila v hiši Evropske Unije. v Ljubljani.

Kot prvo nas je pozdravil mag. Gregor Cerar, ki je nacionalni koordinator projekta. Sledila je podelitev Zelenih zastav, ki so jih podelili g. Alen Ojsteršek in mag. Gregor Cerar. Zelene zastave je prvič dobilo 17 slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Vsaka šola, ki si je prislužila zeleno zastavo, je pripravila tudi kratki filmček, kaj so delali, da so zastavo osvojili.

Po zastavah je sledila podelitev ostale projekte; Krožnost je naša priložnost in Oblikovalski izziv. Za to področje so izvedli različne dejavnosti krožnega gospodarstva.

Končno je sledila podelitev za moje področje. Dobil sem priznanje in majhno darilce, učiteljica pa je dobila priznanje in rožo pri projektu Mladi poročevalci za okolje, in sicer za članek: »V goričkih gozdovih se pojavljajo divja odlagališča.«

Naslednja dejavnost je bil projekt Šolska vrtilnica. Tukaj so učenci na učinkovit način zapolnili šolska dvorišča z vrtovi. Sledil je projekt Mlekastično. Učenci, predvsem prve in druge triade so na ta način spoznali lokalne pridelovalce mleka in mlečnih izdelkov.

Naslednji projekt je bil Odpadkom dajemo novo življenje. Za to področje so učenci iz odpadnih materialov, kot so škatle, star papir itd. z različnimi likovnimi tehnikami ustvarjali različne izdelke.

Sledilo je področje LEAF in projekt EKO branje za EKO življenje. Učenci so tukaj ustvarjali likovne in literarne izdelke.

Potem je bil na vrsti Podnebni tek, v katerem je štafetna palica prepotovala kar 245 km po Sloveniji. In zadnja dejavnost je bila Podnebni šampioni in podnebni ambasadorji. Na tem področju so učenci in dijaki izvajali aktivnosti, povezane z ogljičnim odtisom.

Prireditev je bila lepa in zanimiva. Po koncu smo se še pred ustanovo fotografirali in tako se je podelitev končala. Ta podelitev je bila zame nekaj novega in lepega, saj sem prvič doživel kaj takšnega, zagotovo pa mi bo ostalo tudi v lepem spominu.

Deny Vouri, OŠ Kuzma

Dostopnost