Skoči na glavno vsebino

Na OŠ Kuzma je v četrtek, 5. 10. 2023, potekal dan dejavnosti z naslovom: Rokodelstvo nekoč in danes. Četrtkov dan so učencem in obiskovalcem s svojim znanjem, s svojimi zgodbami in delavnicami obogatili naši mojstri rokodelci in rokodelke, ki so učencem v višjih razredih, od 5. do 9. razreda, skušali predstaviti in približati različna znanja, praktično delo, poklic, ročna in rokodelska dela nekoč in danes, ter jim tako popestriti vsakdanjik v šoli. Učenci so bili razporejeni v več skupin in so tako spoznavali:

  • Lončarstvo nekoč in danes – delavnico je vodil Karel Šalamon
  • Mizarstvo nekoč in danes – delavnico je vodil Marjan Hajdinjak, ki je učence sprejel v svojo domačo delavnico v Gornji Slavečih; učence je spremlajala Erika Klement Bokan.
  • Kvačkanje/ ženska ročna dela  – delavnico je vodila Livija Temlin in vnukinja Naja Marič iz Puževcev v sodelovanju s Suzano Farič
  • Peka domačega kruha in gibanic – delavnico je vodila Irena Podpečan; učence je spremljala Irena Grašič Arnuš
  • Slamokrovstvo in izdelki iz slame – delavnico sta pripravila Jožef Rogan in vnuk Filip Rogan iz Trdkove.
  • Ustvarjalne delavnice iz naravnim materialov (usnja in gline) so vodili: Brigita Barbarič, Kristjan Pertoci in Jasminka Krpič

Učenci so dan preživeli zelo pestro. Dan dejavnosti namenili medgeneracijskemu druženju, doživljanju in spoznavanju rokodelstva, učenju ter ustvarjanju. Nastali so različni izdelki, ki so jih soustvarjali in izdelali naši »mladi rokodelci«.

Na OŠ Kuzma se že veliko let trudimo ohranjati znanja in veščine naših prednikov, rokodelsko ali obrtno dediščino, ki bi sicer izginjala med mladimi. Naša prizadevanje in trud so obogatili prostovoljci mojstri svojo predanostjo, znanjem in vzgledom. Zato se iskreno zahvaljujemo vsem imenovanim rokodelcem, ki so svoje zgodbe, znanja in dela delili z nami.

Hvala vsem skupaj za lepo preživet dan in ustvarjalno sodelovanje!

Koordinatorica projekta: Brigita Barbarič

Dostopnost